Veelgestelde vragen

Over De Buurtkok

Wat is De Buurtkok?

De Buurtkok is een initiatief dat zich inzet voor het bereiden en delen van gezonde maaltijden in de buurt. Wij geloven in de kracht van gezonde voeding en gunnen iedereen, ongeacht budget, een voedzame maaltijd. Doordat gezonde boodschappen steeds duurder worden, voelden wij ons genoodzaakt om met een oplossing te komen. Bij De Buurtkok helpt de betalende klant, de gast (iemand in de minima). Van de opbrengst uit maaltijden kunnen wij gezonde maaltijden bereiden voor mensen in de minima. We brengen wekelijks maaltijden naar de Voedselbank en mensen in de minima eten tegen kostprijs van de maaltijd mee. Meer hierover vind je bij de veelgestelde vragen over ons Goed voor elkaar programma. 

Is De Buurtkok een stichting zonder winstoogmerk?

Ja, De Buurtkok is een stichting zonder winstoogmerk. Dit betekent dat onze focus ligt op het realiseren van onze missie om gezonde maaltijden toegankelijk te maken voor elke portemonnee, in en niet op het behalen van winst. Meer dan 90% van alle inkomsten wordt besteed aan de missie (oftewel het ideële doel) van de stichting. We streven naar positieve impact in de gemeenschap door gezonde voeding betaalbaar te maken.

Hoe werkt De Buurtkok?

We koken heerlijke maaltijden in onze keuken en bieden deze aan via onze webshop én verschillende verkooppunten in Friesland, Groningen en Drenthe. Daarnaast organiseren we evenementen en initiatieven, zoals sociale etentjes, vrijwilligersbijeenkomsten (zoals NL Doet), en kookworkshops, om de gemeenschap te versterken. 

Hoe kan ik de minima via De Buurtkok ondersteunen?

Je kunt de minima ondersteunen door maaltijden te sponsoren of maaltijden te kopen in de winkels. De opbrengst uit verkoop van de maaltijden wordt besteed aan het goede doel, namelijk maaltijden voor de Voedselbank. Zo draag je bij aan de toegankelijkheid van gezonde voeding voor mensen met een beperkt budget. Goed voor jezelf, goed voor een ander, goed voor elkaar. Wil je meer weten over ons kortingsprogramma voor mensen in de minima, kijk dan bij de “veelgestelde vragen” over ons Goed voor elkaar programma.

Hoe gaat De Buurtkok om met voedselverspilling?

Alle maaltijden die niet verkocht worden in de winkels worden ingevroren, ruim voor de houdbaarheidstermijn, en naar de Voedselbank gebracht. Zo wordt er niets verspild. Zelfs de schillen van de groenten worden aan de varkens van De Gelder of Streekwinkel gevoerd. Zo houden we onze voetafdruk op aarde zo klein mogelijk.

Organiseert De Buurtkok ook evenementen?

Ja, naast onze reguliere maaltijdverkoop organiseren we ook evenementen en initiatieven, zoals sociale etentjes, vrijwilligersbijeenkomsten (zoals NL Doet), en kookworkshops, om de gemeenschap te betrekken en te versterken. Je kan De Buurtkok ook inzetten voor je eigen feest of partij. Wij kunnen je ontzorgen door de catering uit handen te nemen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Biedt De Buurtkok naast maaltijden nog andere diensten aan?

Ja, naast het bereiden van maaltijden bieden we diverse diensten aan, waaronder (kinder)kookworkshops, catering, voorlichting en kenniseducatie over gezonde leefstijl en gezond koken, en gezond eten. Hanny, onze Dutch Cuisine chefkok en leermeester, is ervaren in het geven van kookworkshops en lessen op scholen. Nynke is leefstijl- en vitaliteitscoach en weet veel over gezond eten en leven. Daarnaast kan je bij ons terecht voor stages en werkervaringsplekken.

Is De Buurtkok een erkend leerbedrijf?

Ja, De Buurtkok is een erkend leerbedrijf. Hanny is naast chef kok ook leermeester en is ervaren in het begeleiden en opleiden van studenten en van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We bieden een leerzame omgeving waar je helemaal jezelf mag zijn en staan open voor het delen van kennis en ervaring op het gebied van koken, voeding en sociaal ondernemen.

Hoe word ik vrijwilliger bij De Buurtkok en wat houdt het vrijwilligerswerk in?

De Buurtkok draait hoofdzakelijk op vrijwilligers. Alleen de koks krijgen een vergoeding voor hun inspanningen. We bieden vrijwilligerswerk aan, aan iedereen die een steentje wil bijdragen. Iedereen is welkom bij De Buurtkok en mag groeien en meedenken bij en met onze stichting. We hebben diverse werkzaamheden, bijvoorbeeld in de keuken, bezorging, administratie, verkoop, schoonmaak of als gastheer/gastvrouw bij evenementen. Neem contact met ons op als je vrijwilligerswerk bij De Buurtkok overweegt en/of hier meer over wilt weten.

Veelgestelde vragen

Goed voor elkaar kortingsprogramma

Wat is het "Goed voor Elkaar" programma?

Het "Goed voor Elkaar" programma is een initiatief dat tot doel heeft ondersteuning te bieden aan mensen met een lager inkomen, met specifieke aandacht voor gezonde voeding, sociale betrokkenheid en gemeenschapsversterking. Hoofdonderdeel van het programma is dat je tegen kostprijs van de maaltijden mee kan eten. 

Voor wie is het Goed voor elkaar programma?

Het kortingsprogramma is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van gezonde voeding en gemeenschapsactiviteiten. Mensen met een uitkeringsspecificatie waarmee ze kunnen aantonen onder de doelgroep "minima" te vallen, evenals mensen die aangesloten zijn bij de Voedselbank of Stichting Sociaal in Vitaal, komen in aanmerking voor korting op de maaltijden en andere activiteiten binnen het Goed voor elkaar programma. Een bevestiging van de gemeente, waaruit blijkt dat je tot de doelgroep behoort, is ook een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor kortingsprogramma.

Hoe bestel ik maaltijden met korting?

Als je in aanmerking komt voor het Goed voor elkaar programma, en dus korting op de maaltijden, wordt dat verwerkt in je account bij De Buurtkok. Wanneer je online maaltijden besteld, wordt de 50% korting automatisch verwerkt in je bestelling. Je haalt je bestelling op bij het door jou gekozen afhaalpunt in de buurt. Hier geldt self service. Je mag dus zelf je bestelling uit de koeling pakken en mee naar huis nemen. Eet smakelijk!

Hoe lang en hoe vaak kan ik gebruikmaken van het Goed voor elkaar programma?

Zo lang en zo vaak als het nodig is. Het enige dat we vragen is om jaarlijks opnieuw aan te tonen dat je onder de doelgroep “minima” valt. 

Welke ondersteuning biedt het Goed voor elkaar programma?

Het programma biedt verschillende vormen van ondersteuning, waaronder toegang tot gezonde maaltijden met 50% korting op de verkoopprijs, zo lang je het nodig hebt. Daarnaast kom je in aanmerking voor sociale activiteiten, workshops en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Ook brengen we mensen die alleen eten graag met elkaar in contact. Op de Goed voor elkaar pagina op onze website vind je een contactformulier waarmee je aan ons kenbaar kan maken dat je graag samen met een maatje wilt eten. Wij kijken dan of we je met iemand in de buurt in contact kunnen brengen, zodat jullie voortaan met elkaar kunnen eten, want dan smaakt de maaltijd nog lekkerder!

Hoe kan ik me aanmelden voor het "Goed voor Elkaar" programma?

Aanmelden kan door het invullen van het contactformulier op de Goed voor elkaar pagina. Wij nemen vervolgens contact met je op. Je kunt je aanmelding ook via de gemeente, stichting Sociaal en Vitaal of de Voedselbank in Heerenveen laten verlopen.

Welke maaltijden worden aangeboden in het programma?

Alle beschikbare maaltijden. Het menu varieert en wordt wekelijks bekendgemaakt. Meld je aan voor de nieuwsbrief, bekijk de website of volg ons via de socials om op de hoogte te blijven van het weekmenu.

Zijn er kosten verbonden aan deelname aan het programma?

Deelname aan het "Goed voor Elkaar" programma is kosteloos.

Wordt mijn privacy beschermd bij deelname aan het programma?

Ja, jouw privacy is belangrijk voor ons. Alle persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en volgens de geldende privacywetgeving bewaard.

Kan ik als vrijwilliger bijdragen aan het "Goed voor Elkaar" programma?

Ja, we verwelkomen graag vrijwilligers. Iedereen is welkom bij De Buurtkok en mag groeien en meedenken bij en met onze stichting. We hebben diverse werkzaamheden, bijvoorbeeld in de keuken, bezorging, administratie, verkoop, schoonmaak of als gastheer/gastvrouw bij evenementen. Neem contact met ons op als je vrijwilligerswerk bij De Buurtkok overweegt en/of hier meer over wilt weten.

Zijn er speciale evenementen georganiseerd voor deelnemers van het programma?

Ja, we organiseren regelmatig speciale evenementen, workshops en activiteiten voor mensen die deelnemen aan ons Goed voor elkaar programma, om de gemeenschap te versterken en sociale interactie te bevorderen. Ook worden we regelmatig door andere organisatie benaderd met de vraag of wij mensen met hen in contact kunnen brengen, wanneer ze iets speciaals willen doen voor mensen met een kleine portemonnee.

Hoe blijf ik op de hoogte van updates en activiteiten binnen het programma?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, en/of volg onze website en socials voor regelmatige updates over het "Goed voor Elkaar" programma, waaronder activiteiten, menu's en belangrijke mededelingen. Een neem bij vragen gerust contact met ons op!.

Veelgestelde vragen

Over de maaltijden en verkooppunten

Waar kan ik de maaltijden van De Buurtkok kopen?

Onze maaltijden zijn verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten in de buurt en via De Streekboer. Op onze website vind je een overzicht van alle locaties, de adressen en openingstijden. Wekelijks delen we via onze nieuwsbrief en socials het weekmenu.

Biedt De Buurtkok vegetarische en/of biologische opties aan?

Ja, al onze maaltijden zijn in de basis vegetarisch en 100% biologisch. De vleesopties zijn ofwel biologisch of duurzaam. Zo houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. We streven ernaar diverse opties aan te bieden, waaronder glutenvrije of veganistische maaltijden. Houd onze wekelijkse aankondigingen in de gaten voor het actuele menu.

Zijn de maaltijden van De Buurtkok gezond?

Ja, onze maaltijden bevatten geen onnodige toevoegingen, weinig suiker en zout, en we werken niet met pakjes en zakjes. In de maaltijden vind je uitsluitend hoogwaardige en veelal biologische ingrediënten die voeden in plaats van vullen. We koken volgens de principes van Dutch Cuisine.

De Buurtkok kookt volgens de principes van Dutch Cuisine, wat houdt dat in?

Koken volgens Dutch Cuisine betekent bij De Buurtkok dat we verse, lokale ingrediënten gebruiken die passen bij het seizoen. We letten op gezondheid, vermijden te veel suiker en zout, en zorgen voor gebalanceerde maaltijden. Onze gerechten zijn geïnspireerd op Nederlandse tradities, maar dan met een moderne twist. We zijn duurzaam: we kiezen voor lokale producten en letten op het milieu. Kwaliteit staat voorop, van ingrediënten tot bereiding, voor smaakvolle en voedzame maaltijden. En we steunen lokale producenten en ambachtelijke methoden om onze gemeenschap te versterken.

Hoe werkt het precies met bestellen en afhalen van maaltijden?

Bij de verkooppunten vind je onze maaltijden in de koeling, in principe vanaf woensdagmiddag maar bij sommige verkooppunten al wat eerder in de week. Informeer bij de winkels naar de beschikbaarheid van onze maaltijden.

Het online bestellen van maaltijden geldt alleen voor mensen die deelnemen aan ons Goed voor elkaar programma en mee eten met korting.

Wanneer liggen de maaltijden in de winkels?

Onze heerlijke maaltijden zijn beschikbaar op verschillende tijdstippen. De maaltijd van maandag ligt maandagmiddag om 16:00 uur bij Ekoplaza Heerenveen, De Buurtsuper en Grand Cafetaria het Veen. De maaltijd van dinsdag is beschikbaar vanaf dinsdagmiddag om 16:00 uur bij dezelfde verkooppunten.

Vanaf woensdagmiddag 16:00 uur zijn alle maaltijden verkrijgbaar bij al onze verkooppunten, zodat je kunt genieten van ons volledige assortiment!

Levert De Buurtkok ook maaltijden  aan huis (thuisbezorging)?

Op dit moment biedt De Buurtkok zelf geen thuisbezorging aan. We hopen deze service in de toekomst wel aan te kunnen bieden. Wanneer je onze maaltijden via De Streekboer bestelt, kun je wel kiezen voor thuisbezorging. Voor meer informatie over thuisbezorging door De Streekboer, bezoek www.destreekboer.nl.

Hoe warm ik de maaltijd op?

Onze koelverse maaltijden van De Buurtkok kunnen eenvoudig worden opgewarmd in de oven of magnetron, in het bakje waarin je maaltijd koopt. Volg de opwarminstructies op het etiket van de maaltijd. De maaltijd kan in sommige gevallen ook in de pan, airfyer of stoomoven worden opgewarmd. Dit hangt af van de maaltijd. Neem contact met ons op als je vragen hebt over het opwarmen van de maaltijd in de pan, airfryer of stoomoven.

Hoe lang zijn de maaltijden houdbaar?

Onze maaltijden zijn minimaal 6 dagen gekoeld houdbaar na bereiding. De THT (Tenminste Houdbaar Tot) staat vermeld op de verpakking. In de vriezer zijn de maaltijden 3 maanden houdbaar.

Hoe weet ik wat er in de maaltijden zit (bijvoorbeeld als ik dieetwensen of allergieën heb)?

Alle ingrediënten, de bereidingswijze, en allergenen worden vermeld bij de maaltijd op de website én op het etiket dat op de verpakking bevestigd is. 

Wat is het gewicht van de maaltijd (oftewel de inhoud van de verpakking?)

Circa 450 gram. Dit is de gemiddelde portie die een persoon eet als hoofdmaaltijd. 

Werkt De Buurtkok met verschillende portiegroottes?

We werken momenteel alleen met een portiegrootte van 450 gram, in principe is dit  voor één persoon.